Becsapódott a Holdba az ismeretlen eredetű rakéta

A tudósok már lázasan keresik a krátert, amelyet a szombat délután fél kettő előtt öt perccel becsapódott rakéta okozott a Holdon. 

A számítások szerint a négytonnás rakétarész a Hold Földről nem látható részén, a Hertzsprung-kráter környékén landolhatott. A tudósoknak egyelőre nem sikerült megtalálni a becsapódási helyszínt, ám előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy az ütközés hatása a Holdon csak csekély lehet – írja a BBC. Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban a kutatók teljes erővel azon lesznek, hogy megtalálják a rakéta által okozott krátert.


A szóban forgó rakétát 2015-ben észlelték először a kutatók, ám sokáig nem lehetett tudni pontosan, kié az űrszemétként keringő szerkezet.

Bill Gray csillagász néhány héttel ezelőtt arra jutott, hogy az említett eszköz az Elon Musk-féle SpaceX Falcon 9-es hordozórakétája, amelyet 2015-ben indítottak útnak a Deep Space Climate Observatory nevű műholddal. Mint később kiderült, ez a számítás helytelennek bizonyult, és a szóban forgó objektum pályája sokkal inkább megegyezik a 2014-065B nevű rakétáéval, amely a Chang’e 5-T1 holdszondával jutott az űrbe még 2014-ben a kínai űrkutatási hivatal holdkutatási programjának részeként.

Teljes bizonyossággal ugyanakkor nem állítható, hogy Kínáé az elkóborolt rakétaszerkezet, mivel a kínai külügyminisztérium azt kommunikálta, hogy a szóban forgó 2014-065B már korábban elégett a Föld légkörében.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?